Gulai Kuning Ikan Aya / Tongkol, Resepi Tradisi Pantai Timur

15:00 0 Comments A+ a-


Kenapa mesti resepi pantai timur? Hihi, sebab KakCah orang pantai timur. Walau dah tercampak merata negeri di Malaysia ni sejak zaman belajar sampai sekarang dah 16tahun di perantauan, resepi-resepi dari pantai timur jugak yang KakCah suka sangat.

Okay, kalau nak buat gulai kuning ikan aya/tongkol ni, apa yang patut kita buat dulu? Rebus/kukus ikan aya dulu! Kalau takde ikan aya, ataupon korang tak gemar ikan aya, boleh je guna ikan kembung, selayang ke. Tapi takperlu rebus dulu ikan-ikan ni. Terus masuk dalam gulai je nanti.
KakCah gunakan cara di atas ni untuk rebus/kukus ikan aya tanpa gunakan air. Letakkan bahan-bahan untuk rebus/kukus ikan, kemudian tutup periuk dan buka api dapur perlahan. Biarkan air ikan tu keluar dan rebus ikan tu. Takperlu tambah air tau. Baru laa ikan rasa lagi ummphh! Sebab tu KakCah namakan tekniknya rebus kukus. Hihi. Pening orang nanti.

***********

Bila ikan dah masak, biarkan sejuk barulah kita buat gulai kuning pulak. KakCah selalu akan rebus ikan sehari lebih awal. Biarkan semalaman dulu. Jom intai bahan-bahan untuk gulai kuning.

Bahan-bahan:

Ikan aya/tongkol yang dah direbus
4/5 ulas bawang merah*
1sudu kecil biji ketumbar* (takletak pon takpe)
1/2 inci lengkuas*
1 inci kunyit*
1 sudu kecil cili kisar*
Santan
1 asam keping
Garam & Gula Nisse
Lada solok
Timun
Kacang Panjang

Cara-caranya:
Kisarkan bahan bertanda * terus bersama santan. Nak tumbuk guna lesung pon boleh. Dah tumbuk halus baru campur santan dalam periuk. Masukkan asam keping ikut nak masam mana. Jangan letak banyak sebab kita dah rebus ikan dengan asam keping.

Buka api dapur perlahan, kacau kuah dan bila dah mula mendidih terus masukkan ikan. Kemudian tambah garam dan gula atau nisse kerek sikit.

Tambah timun atau kacang panjang yang dah dipotong, kalau nak. KakCah tak letak pon. Tapi KakCah masukkan lada solok hijau tu. Bila kita masak santan ni, gunakan api sederhana. Kacau kuah gulai sentiasa, takut berketul.. Agak-agak dah sedap tu siap la. Takperlu lama sangat sebab ikan dah sedia kita rebus.

Gulai kuning ikan aya/tongkol ni sedap kalau makan bersama sambal terung, cicah pulak dengan budu penyet cili padi. Huisshhhh, terangkat kening makan nasi bertambah. Tak sesuai untuk mereka yang sedang berdiet. Tapi sekali sekala apa salahnya. Ambil jumlah yang patut, suku-suku-separuh.

Dah baca? Resepi Sambal Terung
Dah baca macam mana nak buat Cili Kisar Homemade?

Masak dari hati, KakCah.